dissabte, 24 de març del 2018

De la teoria a la pràctica.

El gran repte educatiu és ensenyar per poder dur a la pràctica, i nosaltres ho hem aconseguit, hem acabat març duent a l'aula la distinció entre el concepte de felicitat i el de satisfacció.
A segon de batxillerat estem en ple estudi d'un autor del S. XIX, John Stuart Mill. Dins del seu pensament ressalta la distinció que realitza entre felicitat i satisfacció, reservant la primera per a qüestions que estan lligades amb el desenvolupament humà, intel·ligència, moral, espiritualitat i art, en canvi la segona estaria vinculada a accions compartides també amb la resta d'animals, com per exemple menjar.




Així que en el darrer dia de classe, just tocant la Setmana Santa, vam poder posar en pràctica la seva teoria, vam passar tota l'hora identificant de manera individual, parella, grup i grup-classe les aportacions de l'autor, i aquells que feien diana, aquells que encertaven, se'ls il·luminava el rostre ple de felicitat i contagiaven a la resta, van ser minuts de glòria per a tots, minuts d'autèntica felicitat. Va ser un regal contemplar cares que arrebossaven sorpresa i aprenentatge alhora, aturats de felicitat en (re)descobrir veritats.



En la mateixa hora, quan quedaven 3 minuts per anar al pati, llavors, va ser quan vam deixar de ser feliços per passar a estar satisfets, l'Andrea, per segona vegada, va voler compartir un deliciós pastís casolà amb tots nosaltres.


No oblideu en plena època d'exàmens, quan estigueu saturats i enfadats per no anar de festa (satisfacció), que l'aprenentatge és un camí que ens condueix a la felicitat.

Moltes gràcies!!!!

La cita d'avui:

«És millor ser una persona insatisfeta que no un porc satisfet; millor ser un Sòcrates insatisfet que no un ximple satisfet. I si el ximple o el porc opinen de forma diferent, és perquè només coneixen el seu propi costat de la qüestió
                                                                           John Stuart Mill, Lutilitarisme II


18 comentaris:

  1. Vull comentar sobre la cita de Stuart Mill. Aquesta cita té molta relació amb la seva teoria de l'utilirisme que hi ha una gran diferència entre els plaers inferiors, que són satisfacer les nostres necessitats, i els plaers superiors, que és la veritable felicitat.
    Per distingir aquest plaers hem de relacionar-lo amb la qualitat i la quantitat.
    En primer lloc, la qualitat és allò que ens arriba a la felicitat, és a dir, els plaers intel·lectuals, els plaers superiors i la quantitat, només es la mesura del dolor per satisfacer-lo, això está relacionat amb la cita "És millor ser una persona insatisfeta que no un porc satisfet".
    En segon lloc, els plaers superior com va dir abans está relacionat amb l'intel·lectualisme, a la moralitat, l'art. Això podem relacionar amb la ignorancia, hi ha personas que volen saber més per aprendre a reflexionar i tenir la seva pròpia opinió, la seva propia idea. Nosaltres som éssers que tenim fam de saber i combatre amb la ignorancia. Stuart Mill afirma amb una comparació simple entre un gran filòsof com Sòcrates i un ximple que mai podrá veure altres perspectives que no sigui la seva idea.
    Actualment ens hem convertir en éssers egoistes a nivell moral o intel.lectual i materialista. Que necessitem valorar més la filosofia, l'art, les lectures.

    ResponElimina
  2. A mi m'agradaria dir fer una petita observació sobre aquest comentari ( No oblideu en plena època d'exàmens, quan estigueu saturats i enfadats per no anar de festa (satisfacció), que l'aprenentatge és un camí que ens condueix a la felicitat ). Potser no tots el alumnes volem temps lliure per anar de festa, o anar a parc d'atraccions o qualsevol acció que condueixi a la satisfacció de Mill, i crec que parlo en nom de tot l'alumnat, que voldríem menys deures i més temps lliure per poder quedar en un parc amb els amics fent vida social, o poder fer el hobby o esport que més ens agrada sense preocupar-nos dels “deures que tenim per que sinó suspenem els trimestre!”. A mi per exemple m'agradaria anar a l'alta muntanya, per poder fotografiar animals salvatges i fins i tot observar les meravelloses vistes que ens ofereixen els nostres paisatges i parar-se a reflexionar tranquil·lament sense preocupacions. Una cossa essencial que necessita qualsevol pensador és tranquil·litat i temps per poder desenvolupar les seves idees i pensaments: Encara no hem estudiat ningun pensador que tingues que estudiar 6 hores a l'escola (de les qual potser la meitat no s'aprofiten) i després a casa tenir que continuar fent deures (que en la majoria de casos els fem sense pensar, els fem mecanitzant), ja que en la majoria de casos els filòsofs tenien temps lliure per poder desenvolupar els seus hobbys i tranquil·lament, sense preocupacions, fer el que els hi agradava, pensar.
    “Els deures no ens ajuden a pensar, ens ajuden a mecanitzar les nostres idees i ens allunyen de poder treure una conclusió pròpia que realment ens dona aprenentatge”
    Ricard Cardelo Ruiz

    ResponElimina
  3. La teoría del utilitarismo busca el máximo beneficio para el mayor número de personas. En este sentido, y, aparentemente, esta teoría se podría considerar como justa y atenta para paliar las desigualdades sociales.
    Sin embargo, detrás de la máscara que supone esta definición, aparecen una serie de legitimaciones a las desigualdades.
    Recordando que Mill era economista y que el utilitarismo busca maximizar los beneficios (en general busca maximizar la felicidad), es importante hacer hincapié en que esto supone definir qué son estos beneficios. Entendidos como felicidad, el utilitarismo considera a todos los beneficios de igual valor (aunque Mill distingue entre placeres superiores e inferiores). Así, se relativizan y se pueden cometer injusticias. Volviendo sobre que Stuart Mill era economista, esto último se puede aplicar sobre el liberalismo clásico, que ha obviado las diferencias de fuerzas de empresarios y trabajadores.
    Por otro lado, la incapacidad de los utilitaristas de desarrollar matemáticamente para la aplicación en economía de su moral, da cuenta de los límites de la teoría.
    El utilitarista, en palabras del mismo Stuart Mill, está obligado a mantener una posición neutral. Haciendo esto, ante una situación de fuerzas desigual (como entre un burgués y un proletario o entre un noble y un miembro del tercer estado), la posición neutral sería una forma de posicionarse con el poderoso y legitimar la desigualdad.

    ResponElimina
  4. Considero que aquesta frase, és una de les més significatives de John Stuart Mill i de tota la filosofia. És una frase que si ens parem a pensar-la ens adonem que té un significat molt profund, es a dir no ens quedem nomes amb lo superficial, endinsem-nos dins. Principalment el que ens vol expressar Mill en aquesta frase és que l'important en un plaer no és la quntitat, sino la qualitat com deia Bentham. Per això, ell afirma que els plaers intel·lectuals són més importants que els corporals. Amb això vol dir que val molt més la pena i és un plaer més confortable llegir un llibre d'algun tema que t'agradi, ja que t’ajuda a desenvolupar el coneixement i a créixer com a persona que per exemple veure un programa de televisió com pot ser La que se avecina que no t’ajuden a desenvolupar-te com a persona ni et produeixes cap benefici a tu mateix.

    ResponElimina
  5. Jo penso que en aquesta petita entrada es veu molt clarament la diferenciació entre els plaers superiors i els inferiors. Es relaciona directament els plaers qualitatius, els superiors, amb l'àmbit de la intel·ligència, arribant a aquesta felicitat gràcies a deducir a partir d'un text diverses qüestions de l'autor. En canvi, els plaers quantitatius, els inferiors, es relacionen amb la satisfacció que ens envolta quan fem cas a les necessitats més primàries, com pot ser en aquest cas prendre un bon menjar.
    Així doncs, considero aquesta entrada com una forma bona i fàcil per recordar aquesta part del pensament de Mill.

    ResponElimina
  6. En la meva opinió, crec que si que és cert que el coneixement aporta felicitat, ja que quan ens adonem que tenim coneixement sobre alguna cosa i podem treuren's de dubtes, ens sentim molt bé, però, crec que també aixó es part de satisfacció, ja que crec que en el nostre cas quan responem bé la pregunta d'un professor, no estem tant preocupats pel fet de saber com pel fet de respondre bé i que no ens pregunti més o ens faci sentir malament per la sencilla raó de que no coneixem la resposta. Per tant, en la meva opinió, respondre bé una pregunta d'un profesor, per a nosaltres és més bé una satisfacció que no pas una felicitat.
    Alejandro Meseguer Luque

    ResponElimina
  7. M'agradaria comentar la cita de John Stuart Mill "és millor ser una persona insatisfeta que no un porc satisfet".
    Mill distingeix a les persones per la seva qualitat i quantitat, sent la primera superior a la segona. També fa una distinció entre els plaers superiors i els inferiors. Els plaers superiors són els que et porten a la màxima felicitat mentre que els inferiors, et porten a la màxima satisfacció. Aquí és on m'agradaria diferenciarme de Mill. La satisfacció només es pot assolir a través de l'esforç mentre que la felicitat no te perquè. A diferència de la felicitat, la satisfacció implicaria una sensació de ser feliç, després d'haver estat satisfet, en canvi la felicitat no te perquè fer-te sentir satisfet. La distinció que jo faria seria just la inversa que Mill.

    MARIO RUIZ

    ResponElimina
  8. La afirmación central de la teoría del utilitarismo de John Stuart Mill es que las acciones que son correctas son las que se extienden y que tienden a promover la felicidad, y las malas para extender entonces que a su vez producen infelicidad, en donde la felicidad significa placer y la infelicidad significa dolor.
    placer y la infelicidad significa dolor.
    Un punto clave aquí es que Mill está hablando de la felicidad total o la mayor felicidad para un mayor número de personas.
    Mill tambien es un gran defensor de la libertad en el cual se basa como fundamento la moral de la utilidad o el principio de la mayor felicidad.
    El utilitarismo no es un individualismo hedonista. Cal buscar el equilibrio entre la felicidad del individuo y la felicidad en conjunto por medio de la prudència.
    A través de la educación podemos modelar el carácter de las personas para así ser capaces de harmonitzar la felicidad propia y la colectiva, por lo tanto es muy importante que cultivemos el espíritu ya que después del egoísmo la principal causa que hace una vida insatisfactoria es la falta de este cultivo espiritual. Cualquiera que se haya abierto a las fuentes de conocimiento y que haya estado educado mínimamente en el ejercicio de sus facultades encuentra interés en todo lo que nos envuelve, y así por medio de este conocimiento podemos desarrollar tambn nuestras facultades superiores que son muy importantes.

    ResponElimina
  9. Aprofitant que estem estudiant Nietzsche m'agradaria comparar el que és "bo" per a cada filòsof.
    Mill, com ja saben, defineix alguna cosa com a bona quan dóna la felicitat al nombre més gran de persones, sense afectar les llibertats dels altres, però és quan Nietzsche agafa el seu martell i li contesta que una cosa és bona depenent de la perspectiva de cada persona.

    ResponElimina
  10. Segons la cita, Mill diu que a partir del coneixement s'arriba a la felicitat Això es perque el coneixement forma part dels plaers superiors,i aquests són la via per arribar a la felicitat. Si l'èsser humà només desenvolupa els plaers inferiors, els quals estan relacionats amb el món físic, el màxim que podria experimentar seria la satisfacció

    ResponElimina
  11. John Stuart Mill, ens diu que la felicitat la trobem amb l'aprenentatge, però per a mi la felicitat no és saber calcular la derivada d'una funció.

    Per a mi la felicitat es troba amb el coneixement que realment ens interessa i amb les experiències que dia a dia vivim.

    Sí que és veritat que la intel·lectualitat és una gran eina per a arribar a la felicitat però crec que seria millor tenir un coneixement més limitat en àrees que no ens interessen i així fomentar amb més hores la felicitat amb aquelles assignatures que realment ens portaran a una felicitat.

    El que també veig injust però no puc fer molt jo sola és donar elecció a un canvi d'estil de vida a aquelles persones que no tenen una educació escolar diària.

    Malauradament crec que poques persones poden arribar a una felicitat plena, ja que som éssers socials i a vegades estem bastant limitats.
    En conclusió cadascun té uns aspectes de la felicitat diferent, el que em fa feliç a mi potser no és el mateix pels altres.

    ResponElimina
  12. Si definim la felicitat com un sentiment que es produeix en les persones quan arriben a una meta desitjada.
    I definim satisfacció com el benestar o el plaer que s'obté el compliment dels requeriments establerts per a obtenir a un resultat.
    Des del meu punt de vista no diferenciaria massa la felicitat de la satisfacció sinó que per mi estan connectades d'alguna manera
    Per exemple si jo estableixo metes i les acabo complint, per a mi estaré satisfet per complir les meves metes establertes però també seré feliç perquè en arribar a complir aquella meta desitjada em produeix un sentiment que anomenem felicitat
    Encara que per Mill pensi que la felicitat és plaer i absència de dolor i que les nostres accions ens porta a la felicitat amb una part sí que estic d'acord perquè sí que crec que les meves accions posen ser les causants o el camí pel qual jo arribi o no a la felicitat però no crec que absència de dolor em faci feliç perquè pots estar en un estat neutre, sense dolor i no per això has de ser feliç.

    ResponElimina
  13. Per a Mill és millor desenvolupar les qualitats superiors que no pas les qualitats inferiors.
    Les qualitats superiors són l'intel·lecte, el pensament, la imaginació, ... mentre que les inferiors són els plaers físics, com menjar.
    Crec que Mill té aquesta idea perquè ell en tant que desenvolupava les seves qualitats superiors, arribava a la felicitat, mentre que gairebé quasi tota la societat actual, és més feliç, amb els seus plaers inferiors.
    Mill en les seves raons a favor de la tolerància deia que ningú té dret a imposar-te el seu ideal de vida i/o cultura, i jo crec que ell intentava que tothom penses com ell, ja que segons ell, la seva ideologia era la correcta. Els humans no som iguals i per tant, pensem diferent, i aquestes diferències han de ser igual de respectades que les altres, perquè cal reivindicar l'originalitat, la qual és un deure personal.

    ALEX GUERRERO MANEUS

    ResponElimina
  14. Per comentar aquest text hem de tenir present el principi bàsic de l'utilitarisme. Aquest corrent filosòfic té com a principi bàsic el augmentar el plaer a la major quantitat possibles de persones i disminuir el no plaer. Mill destaca la felicitat com el fi últim que un ésser desitja. La diferència entre el plaer que experimenten els animals dels humans està en una qüestió de graus, ja que mill considera els plaers intel·lectuals com una cosa fonamental i que té un nivell superior als plaers de caràcter sensitiu. Per aquest motiu estic d'acord amb mill ja que l'única manera de ser feliços és a través del coneixement.

    ResponElimina
  15. Stuart Mill deixa clar en la seva cita de Sòcrates i el porc que, segons el seu pensament, es preferible la satisfacció a la felicitat i per tant es preferible la insatisfacció a la infelicitat, per la qual cosa fa una clara distinció del que és la felicitat i del que és la satisfacció.
    Mill associa la felicitat als plaers superiors, plaers únicament disponibles als essers superiors, que desenvolupen les facultats pròpies d’aquests essers superiors, són plaers com l’aprenentatge, la lectura, l’art, etc.
    D’altra banda, Mill associa la resta de plaers, els palers inferiors, a la satisfacció, tot fent també una distinció entre la qualitat i la quantitat dels plaers on es evident la preferència de Mill per la qualitat per sobre de la quantitat, ja que es la qualitat dels plaers la que ens provoca millors sensacions, la ens apropa a la felicitat, mentre que la quantitat dels plaers, que també ens provoca sensacions positives , no es porta cap a la felicitat, si no que ens porta a la satisfacció degut a la curta durada de les sensacions provocades i a que aquestes no ens omplen com a persones, com a essers dotats d’unes facultats superiors a la resta d’essers vius i que han de ser desenvolupades per a que puguem arribar a la felicitat.

    ResponElimina
  16. Amb aquesta cita de John Stuart Mill, ens dóna a entendre l'important que és la felicitat i que no hem de confondre-la amb la satisfacció. Ell afirma que els plaers intel·lectuals són més importants que els corporals. És a dir, val molt més la pena aprendre coses noves, ja que ens ajuda a desenvolupar-nos i no pas, per exemple, en aquest cas, menjar. Que seria satisfacció. En conclusió, hem de valorar el coneixement i, degut aquest, podrem arribar a la felicitat.

    ResponElimina
  17. John Stuart Mill va ser un gran defensor de la llibertat i dels drets dels individus.

    Per Mill les accions són bones o dolentes d'acord amb el benestar que aporta'n a la societat, evitant el dolor. Hem de buscar la felicitat o el bé comú per al major nombre de persones, llavors la felicitat de cadascú depèn de la dels altres. Les persones han de tenir llibertat per buscar allò que realment les fa felices sense fer mal a ningú.

    Jo personalment crec que per arribar a la màxima felicitat hem de fer allò que realment ens agrada i no el que fem constantment.

    Júlia Silva Moritz

    ResponElimina
  18. Vull comentar sobre la cita de John Stuart Mill. És molt diferent ja que no hi ha molta gent que parli sobre alguna cosa com aquesta: lq diferencia entre la satisfacció i la felicitat. Hi ha diferents maneres de ser satisfet i de ser feliç depenent de cada individu però, lo més important és ser tu mateix, saber distingir entre aquestes dues coses.

    ResponElimina

Expressa el teu pensament des de la fonamentació d'aquest: el respecte. Argumenta, proporciona raons sòlides que donin suport a la teva aportació. Identifica't i utilitza el correu amb el domini del centre. Únicament així podrà fer-se pública la teva aportació.